Mina 5 bästa tips för att hålla huvudet lugnt

31.10.2023

Det sägs att single-tasking är det nya svarta. Att vi genom att fokusera på bara en sak i taget får mycket mer gjort – och även får bättre resultat. Men som egenföretagare med uppdrag åt flera olika kunder är det svårt att jobba i längre pass med bara en uppgift. 

Ett nyhetsbrev åt en kund ska skrivas, en LinkedIn-inlägg ska postas åt en annan. En text väntar på att bli översatt från engelska till svenska åt ytterligare en kund.

Samtidigt lockar ju det där nya manuset jag just börjat på … Författarhemsidan behöver uppdateras och jag ska kontakta en bokhandlare och ett bibliotek…

Ja, det är lätt att tankarna fladdrar åt alla olika håll. Känner du igen dig? Det här kan ju även gälla dig som går i skolan eller är anställd. För många saker pockar på ens uppmärksamhet och det är lätt att huvudet börjar snurra.

Efter att jag nästan gick in i väggen för snart 20 år sedan har jag fått hitta sätt att klara av jobblivet. Jag har gått kurser i personlig utveckling, stresshantering och för tio år sedan började jag yoga och meditera.

Här är mina 5 bästa tips för dig som också har många olika järn i elden – på jobbet eller i skolan:

  1. Gör en veckoplanering varje måndag – Skriv in i kalendern när du gör vad och med vem.
  2. Använd pomodoro-metoden – Ställ en timer och jobba effektivt 20 minuter i taget.
  3. Avsätt tid i kalendern för återhämtning – Gör en kort mindfulnessövning mitt på dagen, yoga och planera in några timmar i månaden för bara dig.
  4. Jobba med det som ger dig energi – Se till att så ofta du kan jobba med människor och uppgifter som får dig att må bra.
  5. En helt ledig helgdag – Försök avsätta en dag under helgen till att bara vara, gå i skogen, måla, yoga, umgås med vänner eller det du brinner för. Inga måsten!

Dessutom kämpar jag med att skära ner på skärmtiden. Sociala medier är bra på många sätt, men att regelbundet ta pauser – ibland längre – gör något med en. När jag har gjort det har jag känt mig både friare och gladare.

Så ett sjätte tips är att ställa in tidsbegränsningen på mobilen. Då låses de appar du valt efter en viss tid och det blir lättare att hålla sig borta från skrollandet.

Nu ringer visst min pomodoro-klocka här, så jag avslutar med en haiku om tid som jag skrivit och som kanske kan ge lite perspektiv 😊

Tiden tickar fram
utan början utan slut
Har du en minut?

Kram!

PS. Här kan du lyssna på en intervju med mig i podden Bokfesten >>

PSS. Min nya haikudiktbok är här – läs mer om den här 😊