Ängeln i London

Hallå? ropade Angelika men fick inget svar. Ljudet av hennes egen röst ekade i huvudet. Hon ryckte till när hon såg sig själv i hallspegeln och vände sig instinktivt bort. Precis som på flygplatsen fick hon en egendomlig känsla av att någon iakttog henne.

Tolvåriga Angelika reser själv till London för att hälsa på sin pappa Gustav. Tanken är att mamma Sissela också ska komma dit efter någon vecka, men Angelika inser snart att ingenting kommer bli som hon tänkt sig.

Gustav jobbar jämt, Sissela drar sig för att boka biljetten och Angelika lämnas ensam kvar i lägenheten i London. Samtidigt börjar märkliga saker hända.

Vem är den underliga mannen på flygplanet? Vad vill den gamla damen på kyrkogården och vilken är hemligheten som alla tycks känna till utom Angelika? Kommer deras familj någonsin vara tillsammans igen?

När Angelikas farmor dyker upp bestämmer de sig tillsammans för att ta saken i egna händer.

Sagt om Ängeln i London

 • "En underbar, spännande och varm feelgood berättelse. Svår att lägga ifrån sig, en bok som fastnar och berör. Vi var fast efter första sidan. Lättläst, välskriven kapitelbok. Betyg: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10  Vi rekommenderar varmt Ängeln i London till både vuxna och barn." - @anettes_lilla_bibliotek
 • "En sån liten pärla. Charlotte Ekbom har skrivit en fin berättelse i feelgood-kostym. Här finns en värme och ett djup. Svåra ämnen och känslor får ta plats. Det är spännande och engagerande läsning som bjuds. Boken är lättläst med bra språk och relativt korta kapitel, som jag tänker passar målgruppen ca 9-12 år alldeles utmärkt. Jag tyckte mycket om Ängeln i London trots att jag inte tillhör målgruppen. Och det gör inte 6-åringen heller, men den här pärlan hamnar på vänt i hennes bokhylla." - @enkoppoenbok
 • "Språket är mycket vackert precis som innehållet. Det här är en berättelse om föräldrar som inte uppmärksammar sitt barn ordentligt. Om en sorg. Om rädsla för en skilsmässa. Om en härlig farmor. Om hemligheter. Med lite inslag av mystik, en spännande resa, julkänslan, familjehemligheter och sorg har författaren skapat en vacker historia som säkerligen tilltalar målgruppen, men även en äldre generation. Jag läste ut den i ett svep. Den gick inte att lägga ifrån sig. Tänk vilken fin tv-julkalender detta skulle kunna bli." - @sarasbokhyllor (5/5 i betyg)
 • "Jag fastnade direkt för boken, den är så fylld av mystik och en massa obesvarade frågor. Jag fick samma känsla som när jag, som 12-åring, läste böckerna om Agnes Cecilia av Maria Gripe. Läsandet flyter på bra, den är både välskriven och har korta kapitel. Charlotte Ekbom har en fantastisk förmåga att göra känslorna levande, man känner både Angelikas oro och förvirring över allt som händer och hennes tacksamhet till sin farmor. Ängeln i London riktar sig främst till 9-12-åringar men jag tror absolut att den passar lika bra till lite äldre ungdomar och till vuxna."- @boktanten (4/5 i betyg)
 • "Det här är en fin och väldigt bra ungdomsbok som jag gärna rekommenderar. Språket flyter på bra och den är relativt lättläst. Bra bok att läsa själv men skulle nog även fungera som högläsningsbok. Ängeln i London är en bok om familjehemligheter, men även om ensamhet, oro och vänskap. Oro över sina föräldrar och frågan: ska de skilja sig? Allt beskrivs på ett målande och fint sätt. Boken är spännande och historien berör mig." - Lollos Bokhörna (4/5 i betyg)
 • "En spännande och mysig feelgoodbok för unga. Den innehåller en del familjehemligheter, lite ensamhet och vänskap. Berättelsen tar oss med till London och härliga miljöer och karaktärer. Jag gillade den mycket och läste den i ett nafs. Jag tycker mycket om hur relationen med farmodern beskrivs." - @bettan_bokprataren (4+/5 i betyg)
 • "Boken riktar sig till barn 9-12 år. Men jag är fångad från första sidan. Lättläst och välskriven. Jag gillar det mystiska och lite mellan raderna i boken, man får fantisera själv. Budskapet i boken ligger mig varmt om hjärtat då jag jobbar med barn. Angelika känner sig bortglömd av sina föräldrar. Och jag tror allt för många kan känna igen sig i denna bok. Rekommenderar den varmt. Både till vuxna, barn och ungdomar. -@Helensboktips (4/5 i betyg)
 • "Språket flyter bra och är vackert beskrivande och jag fastnade för boken redan på första sidan. Jag gillar mystiken i boken ... // Ängeln i London är en riktigt fin bok med lagom mycket av det mesta som jag verkligen vill rekommendera. Boken riktar sig främst till ålderskategorin 9-12 år och det tycker jag är en bra riktlinje, men jag tror även att den passar många i ålderskategorin 12-15 år." - @Karinaskerinforfattare (5/5 i betyg)
 • "Tusen tack till författaren och bokförlaget för att jag fick läsa denna fina boken ...// Utan att spoila mer så rekommenderar jag boken varmt. Jag ger den full pott 5/5." - @mariiajohanssoon
 • "En alldeles lagom spännande och driven bok med övernaturliga inslag. Väldigt välskriven och rapp i sitt språk." - Sara Salander, www.villa-freja.se (4/5 i betyg)
 • "En feelgood med alla rätta ingredienser ...// En bok jag verkligen kan rekommendera tack så jättemycket för att jag fick läsa @idusforlag.  En av de bästa böckerna från er i år." - @i_min_bokhylla
 • "Vill din elva-tolvåring läsa en både varm och spännande bok? Ängeln i London är en riktigt julig, känslosam bok, komplett med ett mysterium." - @feelgoodbibliotekarien
 • "Så bra och spännande, jag sträckläste den en kväll när jag skulle lägga mig och sova. Det var spännande så jag kunde inte lägga mig ifrån den. Lättläst och språket flöt bra." -@Mariasandrah, Good Reads (4/5)
 • "En mycket lättläst, spännande, välskriven barnbok ...// Angelika känner sig förvirrad och ledsen, hennes föräldrar har inte tid för henne och hon känner att det finns en hemlighet som hon inte får veta." -@bokannicka (4/5 i betyg)
 • "Jag ville hela tiden fortsätta läsa för att få veta hur det skulle gå och vad det var de vuxna försökte hålla hemligt. Det tror jag barn i bokslukaråldern också vill göra om de läser boken. Dessutom tror jag många barn kan känna igen sig i Angelika som oroar sig och tror att föräldrarna ska skilja sig och som upplever att de inte har tid för henne. Jag som vuxen blir irriterad och arg på hennes föräldrar och deras beteende ...// En bok jag tror många barn, kanske särskilt tjejer uppskattar.-@barnboktips 
 • "...//Boken går igenom familjehemligheter, ensamhet, oro och vänskap. En spännande bok tyckte både jag och sonen! Vi gillade särskilt Angelikas fina och mysiga relation till sin Farmor." - @Bokdaling (5/5 i betyg)
 • "Detta är en underbar feelgood för yngre. Den är spännande och berör väldigt mycket. Här finns ensamhet, rädsla, oro, sorg, hemligheter och besvikelse. Mystiken gör att man vill läsa mer för att få veta vad som händer. Man är fast från första sidan. Boken är en kapitelbok med stor text och har ett fint språk. Den vänder sig till 9-12 år, och jag tror den fungerar flera år till." -@Stinas_boksida

 • "Jag ville hela tiden fortsätta läsa för att få veta hur det skulle gå och vad det var de vuxna försökte hålla hemligt. Det tror jag barn i bokslukaråldern också vill göra om de läser boken. Dessutom tror jag många barn kan känna igen sig i Angelika som oroar sig och tror att föräldrarna ska skilja sig och som upplever att de inte har tid för henne. Jag som vuxen blir irriterad och arg på hennes föräldrar och deras beteende, man märker också distansen i relationen till föräldrarna eftersom hon kallar dem Gustav och Sissela och inte pappa och mamma. London är en favoritstad och jag längtar alltid dit så kul att få hänga i London lite. En bok jag tror många barn, kanske särskilt tjejer uppskattar." - @barnboktips (4/5 i betyg)

 • "Läst boken och gillar den jättemycket! Bra driv, bra språk med trovärdig dialog samt en oväntad upplösning! Hade slukat som 12-åring - precis som jag gjorde som vuxen - Maria

 • "Ett manus jag blev fast i direkt och fortfarande bär med mig." - Ulrika Slottner, VD Idus Förlag
 • Läs fler recensioner på Omnible här

Ängeln i London - en feelgood med alla rätta ingredienser

Jag ska skydda dig mot livets fasor

Jonatans liv kollapsar när hans mamma hamnar i koma. För att komma undan sin alltmer förfärliga tillvaro rymmer han till sina farföräldrar på landet. Ett tag verkar det som om allt kommer att bli bra igen, men ett mörker bakom farföräldrarnas fasad börjar bli tydligt. En dag står Jonatans femtonåriga kusin Miranda på farstun. 

"Detta är en bok som jag tyckte mycket om. Den är fängslande och lite psykologisk, och väldigt svår att lägga ifrån sig. Som tur är så är det ganska korta kapitel vilket gör att man alltid hinner läsa ett till. Texten flyter på bra och håller ett lagom högt tempo, man hinner tänka till och reflektera över det som händer.

Charlotte Ekbom har ett bra och målande språk. Jag ser med lätthet miljöer och personer framför mig. En författare jag gärna läser mer av." - Boktanten (4/5 i betyg)

Grannsjälar

Hedvig flyttar tillsammans med sin familj till Västerås. Allt ska bli bra här. Men hennes man jobbar hela tiden och är aldrig hemma. Hon är som lämnad själv med sina två söner. När hon en dag upptäcker sin man med en annan kvinna rasar allt samman för Hedvig ... Men en oväntad person sträcker ut en hjälpande hand. Hedvigs unga granne, Elliot, är där för henne. Han gör uppoffringar och de kommer varandra nära. Men allt är inte som det ska med Elliot. Också han bär på tunga, mörka hemligheter ... 

"Författaren har lyckats väl med denna bladvändare. De korta kapitlen, rappt skrivna med ett fräscht språkbruk och effektiv miljöbeskrivning med känsla för detaljer utan överdriven ordrikedom, gör berättelsen spännande och är en ren njutning att läsa." - Kristina Albinsson, BTJ

Kära vänner


"- Vad är det här, Ebba? sade Jakob och skakade än en gång på huvudet. Han tittade ned i golvet. Jag trodde att vi skulle vara vänner nu.

- Men jag kan inte rå för det, hörde Ebba sig själv säga. Jag älskar dig. Jag har alltid älskat dig."

Jakob och Ebba träffas på gymnasiet. De går i samma klass men kunde lika gärna leva i olika världar. Men så en kväll förändras allt. De faller handlöst för varandra, men ses alltid i hemlighet, för vad skulle Ebbas vänner säga om de såg dem tillsammans? Men Jakob kan inte leva med att den han älskar inte vågar synas med honom. Under årens lopp får vi följa Jakob och Ebbas kärlekshistoria, genom hjärtesorg och passion, andra förhållanden som kommer i vägen, avundsjuka och långa uppehåll. Men kommer det bli dem två till slut? 

Novellantologier Charlotte medverkat i

Revansch 2020: Tiden och döden

Skrivarsidans Förlag, 2020

Revansch 2020 - tiden och döden är den 5:e antologin SkrivarSidans förlag ger ut. 
Den här gången medverkar 61 vinnare och finalister i SkrivarSidans novell- och dikttävling 2020.

Kära mamma
Ordberoende förlag, 2018

Vi har låtit etablerade såväl som debuterande författare skriva fritt kring ämnet mamma. Resultatet är ett trettiotal berättelser som utforskar mammor, moderskap och relationen mellan mamma och barn älskade, hatade eller saknade. 

"Novellerna är endast några få sidor långa, vilket gör att man med fördel kan dela upp läsningen. De håller överlag god litterär klass. Temat moderskap angår alla och bland dessa 30 noveller bör det finnas något för alla smakriktningar." 

BTJ

Charlotte har även deltagit i följande novellantologier: 

* Älska noveller: Nyanser av passion (Ordberoende Förlag 2018)

* Jubilemsblandning (Vudya Kitaban Förlag 2017)

* Revansch 2014 (SkrivarSidans förlag, 2014)

* Kärlek i Sollentuna (Vudya Kitaban Förlag 2013)

* Vildsint Gryning (Hoi Förlag 2013)

* Brottsplats Sollentuna (Vudya Kitaban Förlag 2012)

* Vildsint i skymningslandet (2011)

* Revansch 2010 (SkrivarSidans förlag, 2010) 


* Sollentunaskrönor (Vudya Kitaban Förlag 2008)

* Revansch 2008 (SkrivarSidans förlag, 2008)

* Karta till frihet, sex författare - tretton vägar (Serum, 2007)

* Sollentunabor - välkända, okända, ökända (Vudya Kitaban Förlag 2007)

* Revansch 2006 (SkrivarSidans förlag, 2006)

* Min novell - en antologi (Serum, 2005)