Rapport från ett vinteride

17.01.2024

Hej alla fina! 

Jag ska inte ljuga. December tog nästan musten ur mig. Under veckorna jobbade jag med mina vanliga frilansuppdrag – och varenda helg var jag ute och sålde mina böcker. Det var väldigt roligt, men för mig med stort behov av egentid och återhämtning blev det lite för mycket. 

Jag visste vad jag gav mig in på och att jag skulle bli trött, så jag klagar inte. Kanske försöker jag bara förklara att jag menade allvar när jag då sa att jag skulle gå i ide i januari. 

En tidigare kollega till mig betonade en gång vikten av att följa årstidernas gång. Hon sa att det inte är meningen att vi ska springa runt och prestera hela tiden, året runt, tolv timmar på dygnet. Det finns en tid för det (våren och sommaren) och det finns en annan tid för eftertanke och återhämtning. 

Årstiderna visar vägen 

Det kan gälla under hela året, men det är fint att tänka att årstiderna kan hjälpa oss med detta. På våren sår jag mina frön – idéer för resten av året. Under sommaren kör jag hårt för att jobba med dessa projekt och få dem att växa. Sedan på hösten är det dags att skörda och reflektera över hur allt gick. Till sist, på vintern, är det tid att bara vara en stund. 

Mörkret är kompakt utanför fönstret när jag skriver det här. Jag har tänt ett ljus, gjort en kopp roibus-te och jag märker hur svårt det ändå är för mig att koppla av. Det är som att stressen sitter inbyggd i kroppen, som ett default-läge, och jag måste tvinga mig till att inte kasta mig in i ett nytt projekt. 

Tänker att det får vara min present till mig själv den här vintern (och förhoppningsvis även kommande vintrar). Att bara få VARA och känna att det är okej. Vi duger och är bra, trots att vi inte hela tiden presterar. Tvärtom borde vi ju, om man tänker efter, få så mycket bättre saker gjorda om vi först tar oss tiden att reflektera och återhämta oss – hämta ny energi. 

Läkande skrivande 

Med det sagt har jag ändå påbörjat ett litet projekt som jag gör härhemma för mig själv. Det är en online-kurs som leder till att jag kan bli Certifierad skrivvägledare. Det här är något som lockat länge och jag känner allt starkare att jag vill hjälpa andra genom skrivande, på samma sätt som det under alla år hjälpt mig. 

Kanske kommer jag kunna erbjuda enskilda samtal för den som vill ha mina råd kring skrivandet och framför allt i läkande skrivande. Kanske kan jag på sikt ha grupper, online eller fysiskt, där vi skriver och utvecklas tillsammans. 

Hur låter det, tycker ni? Vill gärna ha er input! Skulle du vara intresserad av samtal eller en kurs i läkande och utvecklande skrivande? 

Nu ska jag återgå till mitt ide en stund. Snön yr utanför fönstret, men jag vet att en dag om inte alltför länge kommer våren tillbaka. 🌷

PS. Kika gärna in i webbshopen här på min hemsida - där kan du köpa mina böcker med en personlig signering direkt från mig.